top of page


Múzeumok Őszi Fesztiválja
                    2023

2023. SZEPTEMBER 25. - NOVEMBER 12. KÖZÖTT KERÜL MEGRENDEZÉSRE A MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA, MELYHEZ IDÉN IS TÖBB PROGRAMMAL CSATLAKOZIK INTÉZMÉNYÜNK.

szeptember 30. (szombat) 10:00-11:30 és 13:00-14:30

Köztünk élő IPARTERV - Családi nap és kreatív foglalkozás az Ismeretlen IPARTERV kiállításban

Az IPARTERV által tervezett épületek mindannyiunk városképét befolyásolja. Vajon miként látjuk ezeket az épületeket ma? Programunk családoknak, gyermekeknek ajánlott. Speciális nevelési igényű, mozgásában akadályozott és látássérült személyeket is várunk. A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Az IPARTERV és annak hagyatéka alapvetően meghatározza városaink arculatát, sőt még ahhoz a korszakhoz való viszonyunkat is, amelyek felépítették őket és amelyeknek szimbólumává váltak. Foglalkozásunkon az építészeti funkció és esztétikai érték mellett az ötvenes és hatvanas évek Magyarországával is megismerkedünk.

Foglalkozásunkon törekszünk az akadálymentesítésre is, ezért kérjük, hogy jelentkezésükkor adják meg az érkezők speciális igényeit is, hogy programunkat ehhez igazíthassuk.

Javasolt életkor: 8-14 év

Maximális létszám: turnusonként max. 12 gyermek és kísérőjük

Regisztráció: waltervilla@mma-mem.hu.

Tárgy legyen: IPARTERV CSALÁDI PROGRAM

Emailjükben kérjük adja meg a regisztrálók számát és speciális igényüket, illetve, hogy mely vezetésen kíván részt venni.

Jegyár: családi jegyár

október 18. (szerda) 16:00-18:00 - ONLINE ESEMÉNY

Tanárok és óvodapedagógusok napja

A Walter Rózsi-villa nemcsak az építészet, de a '30-as évek izgalmas világának, történelmének, irodalmának bemutatására is alkalmas. A villa foglalkozásait úgy állítottuk össze, hogy kisebb módosításokkal igen széles életkori körnek élményt tudjunk adni. Tartson velünk online programunkon, ahol a villa virtuális kiállítását, foglalkozásait és tanár segédletét is megismerhetik!

Programunk célja, hogy megismertesse a villában rejlő lehetőségeket a pedagógus kollégákkal, de egyúttal egy nyitott beszélgetés során felmérni a közönség igényeit. Szeretnénk a pedagógusokkal együttműködésben foglalkozásainkkal minél több gyermekhez közelebb hozni az épített örökség kincseit.

Regisztráció: waltervilla@mma-mem.hu. Tárgy legyen: TANÁROK NAPJA

október 19. (csütörtök) 16:00-18:00

Ház a házban, avagy mit takar a meszelt fal? - Bemutató a falkutatók munkájáról

Mit csinál vajon az, aki falkutatást vagy épületkutatást végez? Mi történik egy ilyen kutatás során a kulisszák mögött és miként érintheti a hétköznapi embereket? A MÉM MDK munkatársai az általuk kutatott épületek példáin mutatják be, hogy miként rejthet a vakolat ajtót, ablakot, rég elfelejtett építészeti elemet.

A MÉM MDK munkatársai az általuk kutatott épületek példáin mutatják be, hogy miként rejthet a vakolat ajtót, ablakot, rég elfelejtett építészeti elemet.

Az épületkutatókat azonban nem csak a többszáz éves épületek titkainak feltáráshoz hívhatjuk segítségül, akár a modern épületek elemeiből is profin olvasnak a szakemberek. Az interaktív előadáson kollégáink nemcsak a ma már sok esetben látogatható felújított épületek kutatásáról mesélnek, de a munkájukhoz szükséges eszközöket is bemutatják az érdeklődőknek.

 

16 éves kortól várjuk a diákokat és a továbbtanulás előtt állókat, valamint tanáraikat.  Előadásunkat ajánljuk az építészet és műemlékek iránt érdeklődő felnőtt közönségnek is.

Maximális létszám: 25 fő

Regisztráció: waltervilla@mma-mem.hu. Tárgy legyen: FALKUTATÁS

Emailjükben kérjük adják meg a regisztrálók számát és speciális igényüket.

Jegyár: ingyenes

október 29. (vasárnap) 16:00-17:00

Nők a Walter Rózsi-villában

A Bajza utcai modernista villa, nemcsak a megrendelő révén kapcsolódik a 20. századi női témákhoz. A vezetésen a '30-as évekbeli nők helyzetét is kicsivel jobban megérthetjük.

A kurátori tárlatvezetésünk a villa történetében fontos szerepet játszó dolgozó nőkre fókuszál, így elsősorban az építtető Walter Rózsi operaénekesre és a villa tartószerkezetét tervező Pécsi Eszterre.

 

A vezetés tartja: Sebestyén Ágnes Anna, művészettörténész,

a Színtér és Lakótér kiállítás egyik kurátora

Maximális létszám: 20 fő

Regisztráció: nincs

Jegyár: érvényes belépőjegy

A kiállítás a jogszabályban leírtakban foglalt kedvezményekkel látogatható. 

Részletes információt talál a honlapunkon a Látogatói információk fül alatt.

november 4. (szombat)  10:00-12:00 és 14:00-16:00

Raktárlesen a MÉM MDK, Műemlékvédelmi Dokumentációs Osztály gyűjteményeiben

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktárai csodás dolgokat rejtenek, ami értő tolmácsolásban még több érdekességet feltárhat. Munkatársaink két alkalommal tartanak bemutatót a Jász utcai központ raktárában. 

 

Az intézményes magyar műemlékvédelem tavaly ünnepelte megalapításának 150. évfordulóját. Ennek alkalmából rendezett kiállításunkon számos izgalmas dokumentum, tárgy és interjú mutatta be a szakma szépségeit és fontosságát. Raktársétánkon szakértő kollégáink bepillantást engednek munkájukba és a gyűjtemény izgalmas tárgyaiba. Fotók, tervrajzok, megmentett töredékek idézik meg a sokszor már elpusztult épületeket és mutatják be a sikeres helyreállítások történetét. 

Sétánkat ajánljuk az építészet és a műemlékek kedvelőinek, de továbbtanulás előtt állóknak is hasznos lehet.

Helyszín: 1135 Budapest, Jász utca 33-35., MÉM MDK telephelye

Maximális létszám: 15 fő

Regisztráció: regisztracio@mma-mem.hu. Tárgy legyen: RAKTÁRSÉTA.

Emailjükben kérjük adja meg a regisztrálók számát és speciális igényüket,

továbbá, hogy mely vezetésen kíván részt venni.

Jegyár:  ingyenes, de regisztrációhoz kötött

 

 

november 9. (csütörtök) 16:00-18:00

Miről mesél egy családi album? - Lépcsőszeminárium

A több éve folyó Lépcsőszeminárium idei témája a hozzáférés. A Walter Rózsi-villa történetének felkutatásában, a jelenlegi kiállítás megalkotásában fontos szerepe volt Radó-Walter Marika (az egykori operaénekesnő lányának) fotóalbuma, amelyet gyermekei juttattak el a múzeumba. Nekik családi emlék, nekünk kutatási forrás. Milyen módon közelít egy ilyen személyes tárgyhoz a tudomány eszközével a szakember?

A Lépcsőszeminárium célja, hogy a múzeumi szakemberek és látogatóik közelebb kerüljenek, az egyes témákban diskurzus alakuljon ki, ezáltal ismerve megjobban az adott év témáját. Az évről évre ismétlő esemény 2023-as témája a HOZZÁFÉRÉS. 

Az első pillantásra hétköznapi fogalom az egyes múzeumi tárgyak segítségével minden alkalommal újabb oldalát tárja fel, így érdemes a különböző intézmények programjaihoz csatlakozni.

A Walter Rózsi-villa beszélgetésén a kiválasztott tárgy Radó-Walter Marika fotóalbuma lesz, amelynek érdekessége, hogy kézzelfogható formában nem, csak digitalizálva került a múzeumba. Családi emlékként és kincsként természetes, hogy az album bár fontos forrás a kutatóknak, de tulajdonosánál, Buenos Airesben a helye. A fizikai távolság viszont nem tarthat vissza minket attól, hogy a digitalizált fotók kapcsán a személyes tárgyak hozzáférhetőségéről beszélgessünk.

Együttműködő partnerek:

  • Gödöllői Királyi Kastély

  • Kassák Múzeum

  • Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

  • Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

  • Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteménye

  • Petőfi Irodalmi Múzeum

  • Walter Rózsi-villa

Maximális létszám: 25 fő

Regisztráció: waltervilla@mma-mem.hu. Tárgy legyen: LÉPCSŐSZEMINÁRIUM

Emailjükben kérjük adják meg a regisztrálók számát és speciális igényüket.

Jegyár: ingyenes

bottom of page