top of page

Fri, 17 May

|

Budapest

Egy nyughatatlan magyar – film és könyv Weidlinger Pál statikus mérnök kalandregénybe illő életéről

filmvetítés, könyvbemutató és beszélgetés a szerzővel

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
Egy nyughatatlan magyar – film és könyv Weidlinger Pál statikus mérnök kalandregénybe illő életéről
Egy nyughatatlan magyar – film és könyv Weidlinger Pál statikus mérnök kalandregénybe illő életéről

Time & Location

17 May 2024, 16:30 – 19:30

Budapest, Budapest, Bajza u. 10, 1071 Magyarország

About the event

A budapesti születésű, de az Egyesült Államokban híressé lett Weidlinger Pál statikus élete tele volt fordulatokkal. Élete Budapestről Londonon, Párizson, Zürichen, majd a bolíviai La Pazon át New Yorkig vezetett. A zsidó származású Weidlinger még a második világháború előtt el tudta hagyni Európát, így túlélte a holokausztot. Amerikában a nulláról építette fel sikeres cégét, kollégái csak Varázslóként emlegették rendkívüli mérnöki megoldásaiért. Életét végigkísérte más emigráns magyarokkal, így Moholy-Nagy Lászlóval, Kepes Györggyel és Breuer Marcell-lel való kapcsolata. Amerikában számos olyan Breuer-épület áll, amelynek Weidlinger tervezte a statikáját – Breuerhez képest azonban neve itthon szinte teljesen ismeretlen.

Weidlinger Pál kalandregénybe illő életéről írt könyvet és forgatott filmet fia, az Amerikában élő Tom Weidlinger, aki május közepén Budapestre látogat a könyv magyar nyelvű megjelenésének az apropóján.

Az eseményen levetítésre kerül az Egy nyughatatlan magyar című film (angol nyelven, magyar felirattal). A filmvetítést a szerzővel való beszélgetés követi angol nyelven, szinkrontolmácsolással. (A film hossza 1 óra 46 perc, utána beszélgetés kb. 30-40 percben.)

Részvétel: 1.500 Ft-os programjeggyel, jegyvásárlás az alábbi linken lehetséges: https://www.jegy.hu/.../egy-nyughatatlan-magyar-film-es...

Jegyek a fennmaradó helyek függvényében a helyszínen is vásárolhatók.

A könyvről és a filmről további információkat itt olvashatnak: https://restlesshungarian.com/

Felhasznált kép: St. Francis de Sales-templom, Norton Shores, Michigan, 1966, építész: Breuer Marcell, statikus: Weidlinger Pál © Egy nyughatatlan magyar

Share this event

bottom of page