top of page

Histories on the Lane

A Pictorial History of Városligeti Fasor Lane and the Rózsi Walter Villa

A Pictorial History of Városligeti Fasor Lane and the Rózsi Walter Villa

Not only the villa, but its immediate and wider surroundings also make up an important part of Budapest. This exhibition, which can be viewed on the ground floor of the villa in the art space, guides the visitor from the 1800s all the way up to the present day, displaying a series of the most important events and buildings.

Kaesz Gyula (1897–1967) belsőépítészi és bútortervezői tevékenysége mellett publicistaként és az Iparművészeti Főiskola oktatójaként központi alakja volt a 20. század iparművészetének, a későbbi évtizedek legkiemelkedőbb belsőépítészeti, ipari formatervezői tanultak nála. Felesége, Lukáts Katót (1900–1990) az alkalmazott grafika területének egyik meghatározó alkotójaként tartjuk szám. Nevéhez fűződnek az 1930-as évek kimagasló reklámgrafikai munkái (pl.: Stühmer termékek csomagolása), míg a háború utáni időszakból mesekönyv és tankönyv illusztrációi ismertek (Ablak-Zsiráf, Mesebolt, Zengő ABC).

 

A tárlat a művészházaspár több mint négy évtizednyi közös életének tereit, tárgyait egy helyszínen mutatja be a 2023 tavaszán a MÉM MDK gyűjteményébe került utolsó közös otthonuk, Petőfi téri lakásuk berendezése által. A kiállítás berendezett tereiben nyomon követhetjük a hazai bútortervezés változását az 1920-as évek art deco darabjaitól az 1930-as és 1940-es évek mérsékelt modernizmusáig. A kiállítás azt a színpompás világot idézi meg, amelyben egykor a művészházaspár vendégeit is fogadhatta, és amelyet a korszakban készült fekete-fehér fotók nem tudtak rögzíteni az utókor számára.

 

A két fantasztikus művész munkásságát további intézményekből érkező műtárgyak mutatják be a kiállításban. Az Iparművészeti Múzeumból bútorok, dísztárgyak és kisnyomtatványok, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből a házaspár első közös lakásába tervezett különleges art deco hálószobabútor-garnitúra érkezik. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból érkező és eddig máshol még nem látható felvételekkel a házaspár életébe is bepillanthatunk. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének Adattárából érkező Kaesz-bútortervek és szentendrei nyaralójuk tervei pedig érzékletesen mutatják be a tervezőházaspár közös alkotómunkáját és otthonainak levegőjét.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum közreműködésével valósul meg.

Lead curator:  Dániel KOVÁCS

Professional advisors: Katalin BÓDINÉ KERSNER DLA, András FÜLÖP, Fanni Izabella MAGYARÓVÁRI,
Pál RITOÓK, Anna Ágnes SEBESTYÉN

Project management: Viktória BALOGH and Gábor LETENYEI

Image and graphics: KAKUK Barbara

Interior designer:  Katalin BÓDINE KERSNER DLA

bottom of page