top of page

Múzeumpedagógia

A Walter Rózsi-villa a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ első kiállító helyeként, nemcsak az egykori tulajdonos és az épület 1936-os állapotát hivatott megismertetni a látogatókkal, hanem a ‘30-as évek építészeti, irodalmi, történelmi, színházi és pedagógiai életét is.

Progamjaink és múzeumpedagógiai foglalkozásaink célja a magyar építészettörténet megismertetése, a modern urbanisztikai nézőpontok megismertetése a hazai és nemzetközi közönséggel.

A foglalkozásokon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársunknak a

somogyi-rohonczy.zsofia@mma-mem.hu emailcímen.

A foglalkozások optimális létszáma: 25 fő.

Ára: 800 forint / gyermek (kísérő tanár számára ingyenes)

 

VÁLASZTHATÓ FOGLALKOZÁSOK:

Egyenesek, szögek, mértani formák – Formabontó matematika óra a modernista épületek tükrében

Rímekben és dallamokban – A ’30-as évek kulturális élete, irodalom és zene a Fővárosban

Építsem vagy ne építsem? – Vitakör és szerepjáték

A Walter-villa kincsei – Találd meg az operaénekesnő otthonának legizgalmasabb tárgyait!

Foglalkozások csoportoknak

Muzeumpedagogiai-foglalkozasok-768x768.png

1936-ban Fischer József az ünnepelt operaénekesnőnek, Walter Rózsinak és családjának tervezte a Bajza utcai villát. Az első emeleten a reprezentatív tereket helyezte el a tervező, a második emeleten a hálószoba és Radó Géza dolgozószobája mellett kapott helyet a beköltözéskor 7 éves Radó-Walter Marika gyerekszobája. A II. világháború után 1949-ben államosították a villát is és a családnak ekkor ki kellett költöznie. Marika ekkor már fiatal nő. A szoba berendezéséről megmaradt fotók tanúsága szerint változott és “nőtt” együtt a lánnyal.

A kismamáknak és kispapáknak ajánlott vezetésen bejárjuk a villát pincétől a padlásig, de a modernista építészeti szempontok mellett hangsúlyos szerepet kap az ember és a család kérdése az egyes terekben.

A vezetés max. 60 perc. A villában a babakocsival való közlekedés nehézkes, ezért kérjük, hogy a program során használjanak hordozót.

Időpontok: 

szeptember 6. 10:00-11:00 (Mesék és villabéli történetek)

október 4. 10:00-11:00 (Minden, ami zene)

november 8. 10:00-11:00 (Papa, nézd! - dr. Radó Géza története)

december 6. 10:00-11:00 (Mikulás - különkiadás)

Jegyár: 1290 forintos programjegy

A részvételi szándékát kérjük, hogy a programot megelőző nap 18 óráig jelezze a waltervilla@mma-mem.hu címen.

Mama, nézd!

Szeretnéd időben elkezdeni az IKSZ óráid teljesítését? Érettségi előtt állsz és még szükséged lenne teljesített órákra? Nálunk már a nyáron elkezdheted! Várunk Pest egyetlen látogatható modernista villájában, ahol az építészet, a természet és a kulturális élmények találkoznak.

Töltsd ki az ezen a linken található űrlapot és

munkatársaink felveszik veled a kapcsolatot a további részletekkel. Kérdéseidet a walter.villa.budapest@gmail.com emailcímen is várjuk. 

50 órás Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ) a Walter Rózsi-villában

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink

Bejelentkezés és további információk: somogyi-rohonczy.zsofia@mma-mem.hu

 

Egyenesek, szögek, mértani formák – Formabontó matematika óra a modernista épületek tükrében

Ha jobban megnézzük, akkor a városokban valamennyi út, híd, épület telis-tele van mértani és matematikai feladványokkal. A kereszteződések útja derékszöget zárnak be, a telkeknél és épületeknél alapterületet számolunk, ha pedig kerítést is szeretnénk, akkor sok esetben a kerületszámítás feladata vár ránk.

A város tehát lebontható számokra és absztrakt formákra egyaránt, hiszen az egyszerűbb kubusok mellett valamennyi építészeti forma lebontható a legalapvetőbb mértani formákra. Lássunk neki hát, hogy a különböző korból származó városi épületeket a kubista művészek gondolatmenetét követve lebontsuk háromszögekre, négyzetekre és téglalapokra, illetve ezek térbeli megfelelőjének.

Ha pedig már megy a tervezés, akkor irány a 3D és fantáziánkat szabadjára eresztve tervezzünk saját várost!

 

Tantárgyi kapcsolódás: matematika, vizuális kultúra

Korosztály: általános iskola 5. osztályától az adott korosztály iskolai tananyagára tervezve

Rímekben és dallamokban – A ’30-as évek kulturális élete, irodalom és zene a Fővárosban

Walter Rózsi a korszak ismert és közkedvelt operaénekesnője és családja 1936-ban költözött be a Fischer József által tervezett Bajza utcai villájába. A majdnem száz évvel ezelőtti Budapest 2022-ben már olyan távolinak tűnik, hogy el se tudjuk képzelni a korabeli társasági életet.

Ássunk egy kicsit a dolgok mélyére, hogy kik voltak az irodalmi és zenei élet meghatározó figurái 1936-ban?

Móricz Zsigmond, József Attila, Szabó Lőrinc, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos és még sorolhatnánk azokat az írókat és költőket, akik ma már kötelezők közé tartoznak. A kávéházak, a varieték, színházak és koncerttermek nyüzsgése és az önfeledt szórakozás közben néha-néha fellibbent a fátyol és a város komorabb arcát is megmutatta, egyre erősebb lesz a szociográfiai irányvonal. A foglalkozáson irodalmi művek és zenei darabok segítségével rajzoljuk meg újra a ’30-as évekbeli Budapest térképét és készítünk mi magunk is város ihlette képverseket.

 

Tantárgyi kapcsolódás: magyar nyelv és irodalom, történelem, zene, vizuális kultúra

Korcsoport: általános iskola 8. osztály, középiskola

Építsem vagy ne építsem? – Vitakör és szerepjáték

A harmincas években a modernista építészet elvei és elképzelései nem találtak osztatlan támogatásra. A megrendelők részéről sem volt alapvetően értelmezett, hogy ezt az új életteret kívánják maguknak. Alaposan meglepődhetünk, ha a Színtér és Lakótér kiállítás fekete-fehér képeit megnézzük Walter Rózsiék villájának 1936-os berendezéséről, ugyanis a modernista falak közép neobarokk bútorok költöztek.

A foglalkozás során a vita módszertanát követve játsszuk újra a 30-as évek szemléletváltozásait és tudunk meg többet a korszak társadalmi és gazdasági életéről.

 

Tantárgyi kapcsolódás: földrajz, történelem, vizuális kultúra

Korcsoport: középiskola

A Walter-villa kincsei – Találd meg az operaénekesnő otthonának legizgalmasabb tárgyait!

Vajon mit lehet kiolvasni egy nagy halom építkezési hulladékból? Milyen történetek lapulnak meg a gyerekjátékok között? Hogyan olvassuk ki a Zsolnay gyár történetét egy csempedarabból? Mit mesél egy régi sztárról pár újságcikk és a családi albumból kiemel fotó?

A foglalkozáson a kiállítás és a villa egyes elemeire fókuszálunk, de általuk jobban megismerjük a 20. század eleji Magyarországot, valamint a modern építészet meghatározó tervezőit és gondolkodóit. A kaland során a villa alaprajz segít a csapatoknak a titkos üzenetek és feladványok megtalálásában, de végül együtt rakjuk össze a képet.

 

Tantárgyi kapcsolódás: történelem, vizuális kultúra

Korcsoport: általános iskola felső tagozat

bottom of page