top of page
wrv_belso_9790.jpg

walter rózsi és családja

Walter Rózsi, született Walter Rozália Mária (1899–1974) a két világháború között ünnepelt operaénekes volt. Már hétévesen bekerült az Operaház balettiskolájába, majd a budapesti Zeneakadémián és Milánóban is tanult. Professzionális énekesi karrierje 1921-ben indult, és hamarosan az Operaházba került, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Népszerűségének fénykorát az 1930-as években élte, amikor nemcsak a színházi és zenei szaklapok, de a bulvársajtó is rendszeresen beszámolt pályafutásának és magánéletének részleteiről.

A villába férjével, dr. Radó Géza textilkereskedővel és gyermekükkel, Radó-Walter Marikával költöztek be. Bár a modern építészet eredetileg nem állt különösebben közel az építtetőkhöz, sőt, magát a villát is hagyományos, historizáló bútorokkal rendezték be, az itt eltöltött évek komoly hatást gyakorolhattak ízlésükre. Az 1930-as évek végén ugyanis még egy modern házat vásároltak: azt a Lupa-szigeti nyaralót, amelyet Kozma Lajos eredetileg saját használatra tervezett.

A második világháborút a család Budapesten, a villa óvóhelyén vészelte át. Otthonuk államosítását követően, 1949-ben a Radó-Walter házaspár a budai Szüret utcába költözött. Mindketten itt éltek halálukig; ma a Farkasréti temetőben nyugszanak. Radó-Walter Marika svájci tanulmányok után Dél-Amerikába emigrált, és családjával ma Buenos Airesben él.

bottom of page