top of page

Színtér és Lakótér

Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ időszaki kiállítása
„Az új otthon most van kialakulóban. Egyelőre a praktikusság harcol benne az esztétikával.”

(Képes Vasárnap, 1931/4.)

Napfény, friss levegő és nyitottság – csak néhány a két világháború között kibontakozó modern építészet jelszavai közül. A kiállítás a villa tereinek eredeti funkcióit alapul véve ezeknek a hívószavaknak a segítségével mutatja be a korszak modern lakóház-építészetét.

Az első emeleti terek a nyitottsághoz kötődő témákat mutatják be. Walter Rózsi élete jórészt a nyilvánosság előtt zajlott, erre utal a kiállítás címe is: a villa egyszerre volt reprezentatív színtér és otthonos lakótér. A látogatók megismerhetik az egykor celebritásnak számító Walter Rózsi és családja életét is. A gyerekszobában a korszaknak a neveléshez kapcsolódó progresszív elvei jelennek meg a modern építészet vonatkozásában. A dolgozószoba a munka témájára reflektál, az egykori hálószoba kulcsszava a komfort. Az egykori fürdőszoba a modernista tervezők higiéniához és egészséghez kapcsolódó elveit ismerteti.

A közel kétszáz műtárgyat bemutató kiállítás elsősorban a MÉM MDK Múzeumi Osztályának gazdag, de a nagyközönség számára szinte ismeretlen anyagából válogat. A tárlat magángyűjteményekből, valamint az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött korabeli tárgyakkal válik teljessé.

Vezető kurátor: RITOÓK Pál

Kurátorok: MAGYARÓVÁRI Fanni Izabella és SEBESTYÉN Ágnes Anna

Szakmai tanácsadók: Dr. FERKAI András és HORÁNYI Éva

Projektmenedzsment: BALOGH Viktória és LETENYEI Gábor

Arculat és grafika: KAKUK Barbara

Belsőépítész: BÓDINÉ KERSNER Katalin DLA

A kiállítás 2022. május 18. és 2024. március 17. között zajlott.

bottom of page