top of page
bdw logo.jpg

2023. október 5-15. között kerül megrendezésre hazánk legnagyobb design eseménye, az immár 20 éves Budapest Design Week (BDW).

"A jubileumi rendezvénysorozatot a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) 20 éve indította útjára: ezúttal a hazai design nagy pillanatait ünnepeljük, bemutatva az elmúlt 20 év azon tárgyait és eseményeit, melyek a legnépszerűbbek és amelyek világszerte is ismertté váltak"

Idén Intézményünk is csatlakozik az ünnepi eseményhez 4 izgalmas programmal.

október 8. (vasárnap) 16:00-17:30

Ismeretlen IPARTERv | Interaktív tárlatvezetés

Ferkai Andrással és Haba Péterrel

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centrumának, az Ipari Épülettervező Vállalatnak sokezer létesítményt számláló örökségéről meglehetősen kevés szó esik. Bár az IPARTERV legendás szakmai műhelyként, kiváló szakembereket foglalkoztatva működött, a vállalat által létrehozott, méretüknél, innovatív mérnöki megoldásainál és építészeti minőségüknél fogva is lenyűgöző épületek manapság már csak szűk szakmai körökben ismertek.
A legendás tervezőiroda történetét és korát mutatja be a Magyar Építészeti Múzeum és a MOME Designelmélet szak együttműködésében létrejött kiállítás, ami emblematikus épületeket bemutató archív fotókon, személyes tárgyakon és egy a kiállításon végigfutó társadalmi-kulturális szempontrendszeren keresztül mutatja be az iroda munkásságának eddig kevéssé ismert oldalát.
A tárlatvezetés az államszocialista iparosítás csúcsperiódusában, az 1950–60-as években az IPARTERV égisze alatt létrehozott monumentális létesítmények, erőművek és üzemi csarnokok értékeléséhez ad új szempontokat.

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

 

További információ és regisztráció facebook oldalunkon.

október 12. (csütörtök) 15:00-18:00

Magyar Építész Nők 2024 – Kutatási körkép

Előadás és kerekasztal-beszélgetés

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ 2024-ben hiánypótló kiállítást rendez, magyar építésznőkre fókuszálva. Ez az első alkalom idehaza, hogy egy kutatás és kiállítás fókuszába a jellemzően háttérbe szoruló női alkotók kerülnek. A projekt fókuszában 25 életmű áll, széles spektrummal: a legkorábbi, tervezőként és kivitelezőként dolgozó ismert példától kortárs alkotókig különféle karriermodellek és életpályák tárulnak majd fel. A tárlatot többéves előkészítési folyamat előzi meg, számos kutató bevonásával. A Design Hét keretében megrendezett program ezekbe a kutatásokba nyújt munkaközi bepillantást, 15-20 perces előadásokon keresztül. Az előadók: Baldavári Eszter, Érsek Máté, Gill Blanka, Kammermann Lilla, Kovács Dániel, Magyaróvári Fanni Izabella, Pásztor István, Reichart Dóra, Sebestyén Ágnes Anna. A témák között szerepel a kiváló belsőépítész, Kovács Zsuzsa, az Építésznők Nemzetközi Szövetségének főtitkáraként dolgozó Fejes Mária Anna vagy a Bécsben diplomázó, majd Kolozsváron dolgozó Lázár Elsie is.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! 

 

További információ és regisztráció facebook oldalunkon.

október 13. (péntek) 17:00

barátság kontinenseken át: breuer és fischer
kurátori tárlatvezetés

A Walter Rózsi-villa Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című nyitókiállítása a két világháború közötti modern lakóház-építészet, lakhatás témáját mutatja be. A tárlatot maga az épület inspirálta, az 1936-ban épült modern villát helyezi tágabb kontextusba.

Az építészeti skicceken, tervrajzokon, videó- és fotóanyagokon túl számos designtárgy is megtekinthető, így az a tárlatvezetés középpontjában álló csőbútorszett is, amelyet Fischer József, a villa tervezője és Breuer Marcell világhírű építész és bútortervező közös irodájukban használtak Budapesten. A tárlatvezetés tisztelgés a Pécsett született Breuer Marcell előtt, témája a modern lakásművészet egyik szimbóluma, a csőbútor, továbbá a két építész, Fischer és Breuer kapcsolata. Barátságuk több évtizedet és két kontinenst ívelt át – a tárlatvezetés Breuer amerikai építészeti tevékenységére és európai kapcsolataira is kitér.

A tárlatvezetést a kiállítás egyik kurátora, Sebestyén Ágnes Anna tartja.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! 

 

További információ és regisztráció facebook oldalunkon.

október 15. (vasárnap) 15:00

vidd magaddal az IPARTERvet!
Ismeretlen IPARTERv -Bound to Inspire noteszkészítő workshop

Megszokott dolog, hogy a kiállítást nézni kell. A Bound to Inspire workshop résztvevői nemcsak megismerhetik az ‘Ismeretlen IPARTERV’ kiállítást, az IPARTERV ikonikus épületeit, de alkotás és beszélgetés útján újra is értelmezhetik a korszakról kialakult képüket. A workshop kérdésfelvetései nyomán beszélgetések indulnak, ezek lenyomatai a notesz lapjain is visszaköszönnek majd. A kézzel alkotás meditatív jellege segíti a feldolgozást, így a résztvevők nemcsak egy, a kiállítás arculatában használt kreatív technikákkal és változatos kötészeti eljárásokkal elkészített füzettel térnek majd haza, de a program során készített kollázsnak köszönhetően egyedi képeken is megörökíthetik saját IPARTERVüket.

A noteszkészítő workshopot Oláh Zsuzsa és Lamm Lenke, az ‘Ismeretlen IPARTERV - Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970’ című kiállítás grafikusai tartják.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! 

 

További információ és regisztráció facebook oldalunkon.

bottom of page