top of page

márc. 09., Szo

|

Budapest, Bajza u. 10, 1071 Magyarország

FINISSZÁZS - Vacsorameghívás - másképp. - Vendégünk az Onyx Műhely Alkotói Közössége

A Walter Rózsi-villa egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Most ismét a vendéglátásé lesz a főszerep. Segítségül a status quo-t megkérdőjelező látványos megoldások és a tudatos tervezés mestereit hívtuk.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények
FINISSZÁZS - Vacsorameghívás - másképp. - Vendégünk az Onyx Műhely Alkotói Közössége
FINISSZÁZS - Vacsorameghívás - másképp. - Vendégünk az Onyx Műhely Alkotói Közössége

Idő és helyszín

2024. márc. 09. 10:00 – 19:00

Budapest, Bajza u. 10, 1071 Magyarország

Az eseményről

Három blokk, három téma. Vendégségben az Onyx Alkotói Közösség.

A kétórás programok során az Onyx Alkotói Közösség tagjai a 2021-ben megnyílt Onyx Műhelyről, a városi tér inspirálta Metropolisz vacsorák koncepciójáról, a MOME hallgatói az étterem számára tervezett speciális tálalási tárgyak készítéséről mesélnek. A kóstolás mellett bejárjuk a Walter Rózsi-villa tereit, így a tervezői gondolkodásmód hagyományai és kortárs formái is megszólalnak majd.

Minden előadás egy-egy az Onyx Műhelyt bemutató kisebb kóstolóval, és a témához kapcsolódó épület bejárással zárul. Maximum létszám: 20 fő / alkalom

___ ___ 

10:00-12:00 / Építészet – tervezési szemlélet

A megrendelő határozott elképzelésekkel érkezett. Így számolt be Fischer József a Walter Rózsi-villa tervezéséről kollégájának, Breuer Marcellnek írt levelében. Mitől lesz egy tér reprezentatív vendégségeknek ideális helyszíne? Hogyan érti meg egymást megrendelő és megbízó? Hogyan lesz egy vízióból kézzelfogható alkotás?

Kelet-Közép Európa első két Michelin-csillagos étterme, az ONYX 2020-ban látványos formában zárta be kapuit, hogy aztán a vendéglátást és a fine dining élményt - egy az alapokig visszamenő kutatási folyamat után -, fizikai-szellemi értelemben is megújító formában kezdje újra. Az építészeti munkával megbízott URBA tervező csapat tagjaival a 2021-ben megnyílt Onyx Műhelyről, a közös tervezés munkafolyamatáról, és az azóta már önállóan is forgalomba hozott Onyx szék-ről beszélgetünk. A program végén az Onyx Műhely kóstolható szuvenírjeivel búcsúzunk.

Vendég: Lengyel Márton, Nagy Péter, Juhász Norbert építészek (URBA, Komok) 

Programjegy: 1.500 Forint 

Jegyvásárlás: https://t.ly/pmuK- 

___ ___ 

14:00-16:00 / 

Fenntarthatóság / Tárgytervezés – MOME x Onyx együttműködések

A Walter Rózsi-villa vasbeton tartószerkezete és formabontó alaprajzi elrendezése a kor technikai vívmányait felhasználó, jövőtudatos tervezési szemléletét képviselte. Hol kezdődik a tudatos tervezés a vendéglátásban? Milyen irányba tart az alapanyag fejlesztés? Hogyan jelenhet meg szemléletformáló újítás egy tálaló edényben? Az ONYX étterem működésének alapelvei között nem csak a fenntarthatóság, de az utánpótlás-nevelés is szerepel. A MOME mesterszakos hallgatók előadásaikban az Onyx Műhely számára (és velük közösen), az Utópia elnevezésű tárgyuk keretében készített tálalási tárgyak koncepciójáról és megvalósításáról mesélnek nekünk. A prezentációk és az épületbejárás után az Onyx Műhely útravalóival búcsúzunk.

Vendég: MOME Tárgyalkotás szak 

Programjegy: 1.500 Forint 

Jegyvásárlás: https://t.ly/B8N9P 

___ ___ 

17:00-19:00 / 

Design – food design és tervezésmódszertan az Onyx Műhelyben

A két világháború közötti időszak a testet és lelket megújító életreform mozgalmak ideje is volt. A Walter Rózsi-villa napfényes, a természettel szinte egybenyíló, lényegire redukált tereiből a modernista építészet elvei is egyértelműen kiolvashatók. Hogyan tervez egy ételalkotási munkacsoport? Miért dolgozik egy fine dining étterem építészeti fogalmakkal? Hogyan válik egy tanulmányút vacsorává, egy előétel pedig időt-teret átívelő személyes élménnyé? Az előadásban a food design mellett szó lesz a Metropolisz menüsor koncepciójáról, az Onyx Műhely vacsora-élményeit ihlető városi történetekről, és az ONYX Metamorfózis-aként útnak indított folyamat jövőjéről. Az eseménydús napot egy témába illő Metropolisz fogás tálalásával zárjuk.

Vendég: Góg Angéla – művészeti vezető, food designer (ONYX) és Horváth Ákos kreatív séf (ONYX)

Programjegy: 4.500 Forint 

Jegyvásárlás: https://t.ly/em2Ag

Esemény megosztása

bottom of page