top of page

kaesz otthonok 1925-1960

A KAESZ GYULA ÉS LUKÁTS KATÓ TERVEZŐHÁZASPÁR OTTHONAI

A Walter Rózsi-villa új kiállítása a harmincas évek magyar iparművészetének gazdag világába kalauzolja a látogatókat. A bútorok, textilminták és csomagolástervek segítségével a magyar bútortervezés és grafika kimagasló művészeinek kreativitása, napjainkat is meghatározó vizuális hatása szintén megelevenedik, bepillantást nyújt a harmincas évek modernista otthonaiba.

Kaesz Gyula (1897–1967) belsőépítészi és bútortervezői tevékenysége mellett publicistaként és az Iparművészeti Főiskola oktatójaként központi alakja volt a 20. század iparművészetének, a későbbi évtizedek legkiemelkedőbb belsőépítészeti, ipari formatervezői tanultak nála. Felesége, Lukáts Katót (1900–1990) az alkalmazott grafika területének egyik meghatározó alkotójaként tartjuk szám. Nevéhez fűződnek az 1930-as évek kimagasló reklámgrafikai munkái (pl.: Stühmer termékek csomagolása), míg a háború utáni időszakból mesekönyv és tankönyv illusztrációi ismertek (Ablak-Zsiráf, Mesebolt, Zengő ABC).

 

A tárlat a művészházaspár több mint négy évtizednyi közös életének tereit, tárgyait egy helyszínen mutatja be a 2023 tavaszán a MÉM MDK gyűjteményébe került utolsó közös otthonuk, Petőfi téri lakásuk berendezése által. A kiállítás berendezett tereiben nyomon követhetjük a hazai bútortervezés változását az 1920-as évek art deco darabjaitól az 1930-as és 1940-es évek mérsékelt modernizmusáig. A kiállítás azt a színpompás világot idézi meg, amelyben egykor a művészházaspár vendégeit is fogadhatta, és amelyet a korszakban készült fekete-fehér fotók nem tudtak rögzíteni az utókor számára.

 

A két fantasztikus művész munkásságát további intézményekből érkező műtárgyak mutatják be a kiállításban. Az Iparművészeti Múzeumból bútorok, dísztárgyak és kisnyomtatványok, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből a házaspár első közös lakásába tervezett különleges art deco hálószobabútor-garnitúra érkezik. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból érkező és eddig máshol még nem látható felvételekkel a házaspár életébe is bepillanthatunk. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének Adattárából érkező Kaesz-bútortervek és szentendrei nyaralójuk tervei pedig érzékletesen mutatják be a tervezőházaspár közös alkotómunkáját és otthonainak levegőjét.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum közreműködésével valósul meg.

Vezető kurátor: HORÁNYI Éva

Társkurátorok: MAGYARÓVÁRI Fanni Izabella, RITOÓK Pál, SEBESTYÉN Ágnes Anna

Arculat és grafika: KAKUK Barbara

Belsőépítész: BÓDINÉ KERSNER Katalin DLA

Projektmenedzsment: LETENYEI Gábor

További kölcsönző intézmények:

Magyar Nemzeti Múzeum,

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,

HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének Adattára

bottom of page