top of page

FINISSZázs

A Walter Rózsi-villa 2022-es nyitókiállítása március 17-én zár.

A Walter Rózsi-villa Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című nyitókiállítása 2024. március 17-én, csaknem két év nyitvatartás után bezár. A villa májusban nyit újra a Kaesz Gyula és Lukáts Kató belsőépítész-grafikus házaspár otthonait bemutató tárlattal.
 

A Walter Rózsi-villa 2022. május 18-án, a Múzeumok Világnapján nyitotta meg kapuit a MÉM MDK első önálló kiállítóhelyeként. Az 1968-ban megalapított Magyar Építészeti Múzeum ezzel először léphetett önállóan a nyilvánosság elé és mutathatta be végre saját helyszínén gyűjteményének válogatott darabjait. A villa első kiállítása az 1936-ban Fischer József építészeti és Pécsi Eszter statikai tervei alapján épült és 2020–2022 között rekonstruált házat vette alapul fő kiállítási tárgyként. Ennek megfelelően a kiállítás a hazai modern lakóház-építészetet mutatta be a villa tereinek eredeti funkcióiból kiindulva, a modernizmus egyes hívószavai mentén. Így a villa tervezői, építtetői és tágabban a modern magyar lakóház-építészet állt a tárlat fókuszában.

 

A két év alatt számos programot, kerekasztal-beszélgetést, előadást, könyvbemutatót és egyéb eseményeket szervezett az intézmény a villába. Mindemellett olyan nemzetközi hírű szakembereket is vendégül láthattunk a villa falai között, mint például Barry Bergdoll (művészettörténész, a Columbia Egyetem professzora), Botár Olivér (művészettörténész, Moholy-Nagy László egyik legjelesebb kutatója), Valeria Carullo (a londoni Royal Institute of British Architects fotókurátora) vagy Juliet Kinchin (művészettörténész, korábban a New York-i MoMA kurátora). Emellett folyamatosan zajlottak kurátori és esetenként szubjektív tárlatvezetések, valamint építészirodák, hazai és külföldi egyetemi csoportok, illetve iskolás csoportoknak tartott bejárások, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások.

Sebestyén Ágnes Anna

a Színtér és Lakótér című kiállítás egyik kurátora

Programok

2024. március 5. kedd 17.00

BETELT

Ház – tervező – megbízó: a modernizmus öröksége egy unoka és egy gyermek szemszögéből
Szabóné Fischer Zsuzsannával, Fischer József unokájával és id. Járitz Istvánnal, a Járitz-villa építtetőjének fiával beszélget Ritoók Pál

 

Milyen felnőni a hazai modern építészet vezető tervezőinek unokájaként? Hogyan formálta nagyszülei öröksége a pályaválasztást és a statikusként kiteljesedő munkát? Többek között erről kérdezzük Fischer József, a Walter Rózsi-villa tervezőjének és Pécsi Eszternek, a villa statikusának unokáját, Szabóné Fischer Zsuzsannát. A beszélgetés másik résztvevője, id. Járitz István Fischer József talán legnagyszabásúbb villájában, a Járitz-villában töltötte a kisgyermekkorát. A villa kényelmét ugyan csak néhány évig élvezhette, mégis eleven emlékei vannak a házról és Budapest ostromáról, mikor a villa súlyos sérüléseket szenvedett. Az emlékeken túl a beszélgetésben szó lesz a beszélgetőpartnerek konkrét tárgyi örökségéről is, amelynek egyes darabjai a most búcsúzó Színtér és Lakótér kiállításban is szerepelnek.

Részvétel: ingyenes, regisztrációhoz kötött

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a villa ezen a napon csak a meghirdetett program erejéig tart nyitva. A kiállítások ezen a napon nem látogathatók.

2024. március 8. péntek 17.00

Primadonna, asszony és édesanya – Walter Rózsi élettörténete
Karczag Márton, az Operaház Emléktára vezetőjének előadása


A villa építtetője, Walter Rózsi a két világháború közötti időszakban az Operaház vezető drámai szopránja volt. Mi lehet az oka annak, hogy az egyszerre különleges és mégis nagyon hétköznapi primadonnának az emléke mára szinte teljesen feledésbe merült? Hogyan lehetséges, hogy Walter Rózsi alakja a legendák szférájából a feledés homályába merült? Ki volt a díva, akinek nagyszüleink tapsoltak? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Karczag Márton, az Operaház Emléktárának vezetője.

Részvétel: regisztrációhoz kötött, 1.500 Ft-os programjeggyel

2024. március 9. szombat 10:00 - 19:00 között

Vacsorameghívás - másképp. - Vendégünk az Onyx Műhely Alkotói Közössége

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett.
2024. március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep. Segítségül a status quo-t megkérdőjelező látványos megoldások és a tudatos tervezés mestereit hívtuk.

Három blokk, három téma.
Vendégségben az Onyx Alkotói Közösség.

A kétórás programok során az Onyx Alkotói Közösség tagjai a 2021-ben megnyílt Onyx Műhelyről, a városi tér inspirálta Metropolisz vacsorák koncepciójáról, a MOME hallgatói az étterem számára tervezett speciális tálalási tárgyak készítéséről mesélnek. A kóstolás mellett bejárjuk a Walter Rózsi-villa tereit, így a tervezői gondolkodásmód hagyományai és kortárs formái is megszólalnak majd.

Minden előadás egy-egy az Onyx Műhelyt bemutató kisebb kóstolóval, és a témához kapcsolódó épület bejárással zárul.
Maximum létszám: 20 fő / alkalom

___ ___
10:00-12:00 /
Építészet – tervezési szemlélet

A megrendelő határozott elképzelésekkel érkezett. Így számolt be Fischer József a Walter Rózsi-villa tervezéséről kollégájának, Breuer Marcellnek írt levelében.
Mitől lesz egy tér reprezentatív vendégségeknek ideális helyszíne? Hogyan érti meg egymást megrendelő és megbízó? Hogyan lesz egy vízióból kézzelfogható alkotás?

Kelet-Közép Európa első két Michelin-csillagos étterme, az ONYX 2020-ban látványos formában zárta be kapuit, hogy aztán a vendéglátást és a fine dining élményt - egy az alapokig visszamenő kutatási folyamat után -, fizikai-szellemi értelemben is megújító formában kezdje újra. Az építészeti munkával megbízott URBA tervező csapat tagjaival a 2021-ben megnyílt Onyx Műhelyről, a közös tervezés munkafolyamatáról, és az azóta már önállóan is forgalomba hozott Onyx szék-ről beszélgetünk. A program végén az Onyx Műhely kóstolható szuvenírjeivel búcsúzunk.

Vendég: Lengyel Márton, Nagy Péter, Juhász Norbert (URBA, Komok)
Programjegy: 1.500 Forint
Jegyvásárlás: https://t.ly/pmuK-
___ ___
14:00-16:00 /
Fenntarthatóság / Tárgytervezés – MOME x ONYX együttműködések

A Walter Rózsi-villa vasbeton tartószerkezete és formabontó alaprajzi elrendezése a kor technikai vívmányait felhasználó, jövőtudatos tervezési szemléletét képviselte.
Hol kezdődik a tudatos tervezés a vendéglátásban? Milyen irányba tart az alapanyag fejlesztés? Hogyan jelenhet meg szemléletformáló újítás egy tálaló edényben?
Az ONYX étterem működésének alapelvei között nem csak a fenntarthatóság, de az utánpótlás-nevelés is szerepel. A MOME mesterszakos hallgatók előadásaikban az Onyx Műhely számára (és velük közösen), az Utópia elnevezésű tárgyuk keretében készített tálalási tárgyak koncepciójáról és megvalósításáról mesélnek nekünk. A prezentációk és az épületbejárás után az Onyx Műhely útravalóival búcsúzunk.

Vendég: 12 hallgató + Kondor Edit és Góg Angéla vezető tanárok (MOME Tárgyalkotás szak)
Programjegy: 1.500 Forint
Jegyvásárlás: https://t.ly/B8N9P
___ ___
17:00-19:00 /
Design – food design és tervezésmódszertan az Onyx Műhelyben

A két világháború közötti időszak a testet és lelket megújító életreform mozgalmak ideje is volt. A Walter Rózsi-villa napfényes, a természettel szinte egybenyíló, lényegire redukált tereiből a modernista építészet elvei is egyértelműen kiolvashatók.
Hogyan tervez egy ételalkotási munkacsoport? Miért dolgozik egy fine dining étterem építészeti fogalmakkal? Hogyan válik egy tanulmányút vacsorává, egy előétel pedig időt-teret átívelő személyes élménnyé?
Az előadásban a food design mellett szó lesz a Metropolisz menüsor koncepciójáról, az Onyx Műhely vacsora-élményeit ihlető városi történetekről, és az ONYX Metamorfózis-aként útnak indított folyamat jövőjéről. Az eseménydús napot egy témába illő Metropolisz fogás tálalásával zárjuk.

Vendég: Góg Angéla – művészeti vezető, food designer és Horváth Ákos kreatív séf
Programjegy: 4.500 Forint
Jegyvásárlás: https://t.ly/em2Ag

2024. március 10. vasárnap 16.00

BETELT

Breuer és Fischer – barátság kontinenseken át
Sebestyén Ágnes Anna kurátori tárlatvezetése


A tárlatvezetés középpontjában az a csőbútorszett áll, amelyet Fischer József, a villa tervezője és Breuer Marcell világhírű építész és bútortervező közös irodájukban használtak Budapesten. A vezetés témája a modern lakásművészet egyik szimbóluma, a csőbútor, továbbá a két építész, Fischer és Breuer kapcsolata. Barátságuk több évtizedet és két kontinenst ívelt át – a tárlatvezetés Breuer amerikai építészeti tevékenységére és európai kapcsolataira is kitér.

Részvétel: regisztrációhoz kötött, érvényes belépőjeggyel

 

2024. március 13. szerda 10.00

Mama, nézd!

Tárlatvezetés kismamáknak, kispapáknak és kisbabáknak

 

Technikai információk: 

A villa részben akadálymentesített, így lift csak a -1. és az 1. emelet között használható.  A zökkenőmentes látogatás érdekében hordozó használatát javasoljuk.

Autóval érkezők a villa jobb oldalán található murvás parkolóban ingyenesen parkolhatnak.

Jegyár: 1290 forintos kedvezményes jegyár

Részvétel: regisztrációhoz kötött

 

2024. március 13. szerda 17.00

BETELT

Modern még a modern?

Kerekasztal beszélgetés a modern építészettörténet szakértőivel, Dévényi Tamással, Ferkai Andrással és Horányi Évával, moderátor: Ritoók Pál
 

Több, mint egy évszázada beszélhetünk „modern” építészetről! Hogyan látjuk ma a korszak klasszikus részét és mindazt, ami utána következett? És merre tovább?

Részvétel: ingyenes, regisztrációhoz kötött

A programon való részvétel után kamarai továbbképzési pont igényelhető. A Magyar Építész Kamara által jóváhagyott szakmai továbbképzés pontértéke: 1 pont. 

2024. március 14. csütörtök 17.00

Modern építészet a filmműteremben – előadás és filmvetítés

Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum munkatársának előadása, utána a Két lány az uccán (1939) című film vetítése

A modern építészet hazai megjelenése nem csupán a városokban, köztereken valósult meg. A vizuális művészetek közül az egyik legnépszerűbbet és legplasztikusabbat, a filmművészetet vizsgálva megállapítható, hogy az alkotók szárnyaló fantáziával nyúltak hozzá az új művészeti stílus kelléktárához, és ezzel nem csak a közízlést billentették jó irányba, hanem a kulisszákkal megvalósíthatták mindazt, amit a valóságban, kövekkel és betonnal dolgozó kollégáiknak talán nem mindig sikerült. A látványos dokumentumokkal és filmrészletekkel illusztrált prezentáció a magyarországi filmdíszletépítés legkorábbi korszakától kezdve vizsgálja a műtermi építészmunka gyorsan változó korszakait, bemutatva a legnagyobb alkotókat, és megpróbálja felvázolni ennek az érdekes szakmának a történetét, amelyről mindezidáig semmilyen szakanyag vagy összefoglaló dolgozat nem született.

Az előadás után az 1939-ben készült Két lány az utcán című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. A filmben Újlipótváros frissen épült modern házai, elegáns enteriőrök és a legkorszerűbb modernista berendezések teszik átélhetővé a 30-as évek Budapestjét.

Részvétel: regisztrációhoz kötött, 1.500 Ft-os programjeggyel.

A programon való részvétel után kamarai továbbképzési pont igényelhető. A Magyar Építész Kamara által jóváhagyott szakmai továbbképzés pontértéke: 1 pont.

 

2024. március 17. vasárnap 16.00

Magyaróvári Fanni Izabella kurátori tárlatvezetése

Utolsó alkalom a Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című kiállítás kurátori tárlatvezetéssel való megtekintésére. Búcsúzik a kiállítás és két hónapra a Walter Rózsi-villa is.

Részvétel: regisztrációhoz kötött, érvényes belépőjeggyel

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.

bottom of page