top of page

Ismeretlen IPARTERV

Egy tervezővállalat hőskora
1948–1970

Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) 2022-ben nyitotta meg impozáns kiállítóhelyét az egykori Walter Rózsi-villában. A Fischer József tervezte modernista villa, ami az államosítás után évekig mint a BM Kórház gyermekrendelője működött, a felújítás után maga is építészeti látványosság, és a múzeum gyűjteményének bemutatóhelye lett. De miként jeleníthető meg az építészet múzeumi keretek között? A választ kreatív szakemberekkel, egyetemi oktatókkal és hallgatókkal, valamint építészekkel együtt keressük. A közös gondolkodás új lehetőségét teremti meg az egykori BM Kórház 6. számú épületének földszintjén kialakított pop-up jellegű kiállítótér, ami kísérleti, az építészeti kiállítás műfaját újragondoló tárlatoknak, eseményeknek is teret kíván adni. Elsőként, 2023. június 8-ától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designkurátor képzésében résztvevő hallgatók ‘Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970’ című kiállítása látható.

kiállítás célja, hogy felfedezze és bemutassa a második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai műhelyének, az Ipari Épülettervező Vállalatnak, az IPARTERV-nek a tevékenységét, az általuk az 1950–60-as években létrehozott épületek ugyanis manapság már csak szűk szakmai körben ismertek. A tárlat egyfelől kísérletet tesz arra, hogy az eddig „takarásban” rejtőzködő IPARTERV-örökség emlékanyagának jelentőségére a hagyományos építészettörténeti megközelítéstől részben elszakadva, a társadalmi-kulturális összefüggésekre rávilágítva és a jelen aktualitásain átszűrve hívja fel a figyelmet, másrészt reflektáljon a napjaink újrahasznosítási törekvései révén mégis egyre inkább előtűnő értékeire.

A kurzust vezető oktatók: dr. Haba Péter és dr. Zwickl András

A kurzus hallgatói: Agócs Gyöngyvirág, Bálint Júlia, Bényi Lilla, Domokos Kázmér, Gallai Renáta, Gollob Lilla, Gulyás Janka Eszter, Horváth Franciska, Kardos Orsolya, Kató Emese, Meszelics Júlia, Muszka Sára, Pokker Lili

2023. június 9. - október 29.

Kapcsolódó cikkek

bottom of page