top of page

Múzeumok Éjszakája a Walter Rózsi-villában

Június 24-én második alkalommal ünnepelhettük együtt a Múzeumok Éjszakáját. Ez az év azért is különleges volt számunkra, mert újabb helyszínt nyithattunk meg a Walter Rózsi-villa mellett. A Műhelytér az egykori BM Kórház épületének földszintjén nyitotta meg kapuit a MOME Designkurátor képzés hallgatóinak Ismeretlen IPARTERV kiállításáva



A gyerekeket kifestővel, a Walter Rózsiról és családjáról, valamint a villát tervező építészekről szóló kvízzel és kalandlappal vártuk, amelyek segítségével önállóan is bejárhatták az 1936-ban épült villát. A kertben felállított nagyméretű társasjátékunkkal, az Építkezz okosannal pedig egy ház építésének és felújításának kalandjait élhették át a családok.



A Színtér és Lakótér kiállításunkat a tárlat két kurátorának, Sebestyén Ágnes és Ritoók Pál vezetésével ismerhették meg jobban a látogatók. A villa történetében fontos nőkre fókuszáló tárlatvezetés mellett a felújítás kihívásait felelevenítő vezetés más-más nézőpontból mutatta be az épületet és a kiállítást.

A Feledi János Project művészei az egykor híres operaénekesnő lányának, Radó-Walter Marikának visszaemlékezéseit felhasználva elevenítették meg a villa egykori lakosait. Spala Korinna és Feledi János táncosok nemcsak az épület falai között, de a kertben is fantasztikus táncelőadást adtak elő. Marika szavainak hű tolmácsolója Szalontay Tünde színésznő volt.


Az Ismeretlen IPARTERV kiállítás a híres tervezőirodát számos aspektusból vizsgálja meg, így a hozzá kapcsolódó programok is több szempontot vetettek fel. Somogyi Zoltán séf gasztronómiai workshopján a korszak ismert ételeit gondolhatták újra a résztvevők. A kóstolás mellett a kreativitás is teret kapott, gyönyörű ételkompozíciók kerültek a tányérokra.


Bárdos László, a Hype&Hyper Magazin társalapítója egy művészi igényességgel megformált plakátsorozatot is behívva invitálta a hallgatóságot a socreál emlékművé érő épületeiről szóló beszélgetésre.

bottom of page